Ozempic και (επικίνδυνο;) αδυνάτισμα

Ozempic

Το Ozempic έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο θόρυβο γύρω από το όνομα του και καθημερινά βλέπουμε πολλούς επώνυμους να ομολογούν την χρήση του.

Η απώλεια βάρους είναι ένας στόχος που πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν για λόγους υγείας και ευεξίας και τα τελευταία χρόνια το Ozempic έχει κερδίσει ιδιαίτερη δημοτικότητα.

Ωστόσο, η χρήση του για την απώλεια βάρους πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά, καθώς δεν έχει εγκριθεί.

Τι είναι το φαρμακευτικό σκεύασμα Ozempic

Το Ozempic ως κύριο συστατικό, περιλαμβάνει τη σεμαγλουτίδη και αρχικά εγκρίθηκε για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Πρόσφατα έχει προωθηθεί και για την απώλεια βάρους, ωστόσο δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει την ασφαλή  χρήση του για κάτι τέτοιο.

Μηχανισμός δράσης 

Το Ozempic είναι ένας αγωνιστής του υποδοχέα GLP-1 και προάγει την έκκριση ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος. Αυτό, συμβάλλει στην καταστολή της υπεργλυκαιμίας και της υπερινσουλιναιμίας στον τύπου 2 διαβήτη.

Επιπλέον, η σεμαγλουτίδη μειώνει την παραγωγή γλυκόζης από το ήπαρ, βοηθώντας έτσι στην καταστολή της υπεργλυκαιμίας.  Επιπρόσθετα, επιβραδύνει την κίνηση του στομάχου, βοηθώντας στη μείωση της αίσθησης πείνας και της κατανάλωσης τροφής.

Σε ποιους συστήνεται η χρήση του Ozempic

Η χρήση του Ozempic συστήνεται κυρίως για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Συνήθως προτιμάται όταν οι άλλες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές στη διατήρηση ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα.

Επίσης, παρόλο που δεν έχει εγκριθεί για απώλεια βάρους, το Ozempic έχει προταθεί και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η απόφαση για τη χρήση του Ozempic πρέπει να βασίζεται σε ιατρική αξιολόγηση των οφελών και των κινδύνων για κάθε ασθενή.

Κίνδυνοι και παρενέργειες από την χρήση του Ozempic

Το Ozempic παρά τα οφέλη του στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 συνοδεύεται και από σημαντικές παρενέργειες και αυτές χρήζουν προσοχής κατά την εφαρμογή του φαρμάκου.

Γαστρεντερικές ενοχλήσεις

Οι πιο συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν δυσπεψία, ναυτία και διάρροια.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Αν και σπάνιες, μπορούν να συμπεριλαμβάνουν δερματικά εξανθήματα, κνησμό και σπάνια δύσπνοια. Είναι σημαντικό να παρακολουθούνται οι ασθενείς για αυτές τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις και να διακόπτεται η θεραπεία στην περίπτωση εμφάνισης τους.

Υπογλυκαιμία

Υπάρχει κίνδυνος για υπογλυκαιμία, ειδικά όταν το φάρμακο συνδυάζεται με άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.

Η κατάλληλη παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή αυτού του είδους των επιπλοκών.

Πιθανές επιπλοκές του παγκρέατος

Αν και αραιά, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις παγκρεατίτιδας σε ασθενείς που λαμβάνουν Ozempic. Η παρακολούθηση των συμπτωμάτων που υποδεικνύουν ενδεχόμενη παγκρεατίτιδα είναι σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση και τη διακοπή της θεραπείας.

Πιθανές επιπλοκές του θυροειδούς

Μπορεί να παρουσιαστούν αλλαγές στις θυρεοειδικές λειτουργίες, φλεγμονή του θυροειδή και αλλαγές στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών.

Πώς πρέπει να γίνεται η απώλεια βάρους

Η χρήση του Ozempic για την απώλεια βάρους δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και δεν υπάρχουν αρκετά μακροπρόθεσμα δεδομένα που να αποδεικνύουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου για τον σκοπό αυτό.

Γενικότερα, η απώλεια βάρους με τη χρήση φαρμάκων δεν είναι υγιής και βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Οι ασθενείς που χάνουν βάρος με φαρμακευτική αγωγή, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διατήρηση της απώλειας όταν σταματήσουν το φάρμακο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν  έχουν υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής.

Ozempic act smart

Αντί να καταφεύγουμε σε φαρμακευτικές λύσεις, η ασφαλής και μακροχρόνια απώλεια βάρους πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω ολιστικών και φυσικών μεθόδων. Συγκεκριμένα, η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου πλάνου διατροφής θα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για την απώλεια βάρους.

Επίσης, η ενσωμάτωση της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινή ρουτίνα είναι κρίσιμη για την απώλεια και τη διατήρηση του βάρους. Ακόμα, η κατανάλωση αρκετού νερού είναι σημαντική για την υγεία του μεταβολισμού και την αίσθηση κορεσμού.

Επιπλέον, ιδιάζουσας σημασίας είναι και η διαχείριση του στρες. Το στρες μπορεί να επηρεάσει την όρεξη και την αποθήκευση λίπους στο σώμα.

Τέλος, η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με την αύξηση του βάρους. Ο καλός ύπνος προάγει την ορμονική ισορροπία και την ανάκαμψη του σώματος.

Καταλήγοντας για το Ozempic

Η χρήση του Ozempic για απώλεια βάρους μπορεί να φαίνεται ως γρήγορη λύση, αλλά κρύβει σοβαρούς κινδύνους και παρενέργειες. Η προσήλωση στις φυσικές μεθόδους που προάγουν τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία, αποτελεί μονόδρομο.

Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και η τακτική άσκηση παραμένουν οι πιο ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι για τη διαχείριση του βάρους.

Επιστημονική υποστήριξη και καθοδήγηση από το Nutristory

Νιώθετε ότι χρειάζεστε υπεύθυνη υποστήριξη για να αποκτήσετε μια υγιή σχέση με την τροφή και να θέσετε σωστές βάσεις στην διατροφή σας; Το Διαιτολογικό γραφείο Nutristory μπορεί να σας βοηθήσει!

Είμαι επαγγελματίας Διατροφολόγος στο Νέο Ηράκλειο και έχω την εμπειρία να σας καθοδηγήσω στο όμορφο ταξίδι της διατροφής και της ευεξίας. Μπορώ να σας εξυπηρετήσω ακόμα και διαδικτυακά σε όποιο μέρος και να βρίσκεστε και θα χαρώ να έρθουμε σε επαφή.

Επικονωνήστε μαζί μου με όποιον από τους παρακάτω διαθέσιμους τρόπους σας εξυπηρετεί:

 

Βιβλιογραφία
  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36871874/
  2. https://www.fda.gov/drugs/drug-approvals-and-databases/drug-trial-snapshot-ozempic
  3. https://www.novo-pi.com/ozempic.pdf
  4. https://www.nature.com/articles/s41591-024-02996-7
  5. https://www.healthline.com/health/drugs/ozempic-for-weight-loss
  6. https://www.webmd.com/obesity/news/20230801/using-ozempic-for-minor-weight-loss-fair-or-foul

 

 

Κλείσε ραντεβού

Διάλεξε ώρα & ημέρα. Έλεγξε την διαθεσιμότητα online.