Θεραπευτική και καλλιτεχνική ομάδα «Διάνοιξη» με τον Φίλιππο Παπαχριστοδούλου και την Δήμητρα Σταύρου

Ομάδα που συνδυάζει θεατρικές τεχνικές και τέχνες και την ψυχοθεραπευτική εργασία στα πλαίσια ομάδας, διάρκειας ενός έτους.

Μονοετής Καλλιτεχνική – Θεραπευτική Ομάδα «Διάνοιξη»

 

Με κύρια μέσα τη Δραματοθεραπεία, το παιχνίδι, το Σωματικό Θέατρο και την Ουδέτερη Μάσκα του Jacques Lecoq, θα πραγματοποιήσουμε ένα θεραπευτικό και θεατροπαιδαγωγικό ταξίδι ενός έτους (έναρξη την Άνοιξη του 2024 μέχρι την Εαρινή Ισημερία του 2025) με στόχο το υλικό που θα ανακαλύψουμε ατομικά και ομαδικά, να αποτελέσει μια ανοιχτή performance ή και περισσότερες. Στόχος δηλαδή της ομάδας θα είναι το ¨ Άνοιγμα¨ της Σωματικής Έκφρασης, η διερεύνηση και η Διάνοιξη της σωματικής φαντασίας αλλά και του Εσωτερικού μας Χώρου, με τελικό αποτέλεσμα μια συλλογική αυτοβιογραφική performance. Η ίδια η πράξη της performance αξιοποιείται θεραπευτικά, για ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα, όπου το προσωπικό μετουσιώνεται σε Τέχνη και συναντά το πανανθρώπινο.

 

Πώς η προσωπική μας ιστορία έχει εγγραφεί και αντανακλάται στο σώμα;
Τι σημάδια άφησε στο σώμα και το νου, ο εγκλεισμός της πανδημίας; Τι αγκυλώσεις υπάρχουν ακόμη χωρίς να γίνονται ίσως συνειδητές;
Πως τα ίχνη νέων σωματικών εμπειριών εγγράφονται ευεργετικά στη μνήμη διανοίγοντας νέους ορίζοντες και προοπτικές, τόσο στο σώμα όσο και στο νου;

Σε αυτή τη περιπέτεια, δίνεται χώρος στην ανάδυση της έμπνευσης, της σωματικής φαντασίας και της δημιουργικότητας. Έχοντας ως σημείο εκκίνησης το οικείο, την εμπειρία που έχει αποκτηθεί και αποθηκευτεί ως τώρα στο σώμα, θα προχωρήσουμε διανοίγοντας νέες εκφραστικές οδούς διερευνώντας νέες δυνατότητες και εξερευνώντας σωματικά τη σχέση του ατομικού με το συλλογικό/πολιτικό.

Δεν απαιτείται καμία προγενέστερη εμπειρία στο χώρο είτε της θεραπείας είτε του θεάτρου

Σε ποιους απευθύνεται;

Η ομάδα απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να εξερευνήσουν νέες δημιουργικές μορφές έκφρασης, σε όλους όσους νοιώθουν “μπλοκαρίσματα” ή περιορισμούς στην εκφραστικότητά τους, αλλά και σε εκείνους που θέλουν να βιώσουν την δυναμική σε μια ισότιμη θεραπευτική ομάδα.
Επίσης σε ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν ζητήματα που σχετίζονται με θέματα της εικόνας του εαυτού, αυτοπεποίθησης, δυσκολίες επικοινωνίας, ζητήματα σωματικής και συναισθηματικής έκφρασης.

Άνθρωποι που νοιώθουν ότι έχουν κάτι να πουν και δεν έχουν τρόπο να το εκφράσουν. Άτομα που αισθάνονται μπλοκαρισμένα και επιζητούν έμπνευση και δημιουργική αφύπνιση.
Ακόμη απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, κουκλοπαίχτες, αφηγητές, μουσικούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, μουσικούς, θεραπευτές, αλλά και σε όλους όσους θα ήθελαν να εξερευνήσουν νέες δημιουργικές δυναμικές έκφρασης έχοντας ως σημείο εκκίνησης τις ποιότητες και τις εμπειρίες που έχει αποθηκεύσει το ίδιο τους το σώμα

Γνωριμία με τους Συντονιστές

 

https://nutristory.gr/blog/therapeutiko-theatropaidagogiko-seminario-2024/
Ομάδα που συνδυάζει θεατρικές τεχνικές και τέχνες και την ψυχοθεραπευτική εργασία στα πλαίσια ομάδας, διάρκειας ενός έτους.

H Δήμητρα Σταύρου είναι Ψυχολόγος-Δραματοθεραπεύτρια Κοινωνική Ανθρωπολόγος, με εξειδίκευση στην Performance Art και συγγραφέας. Έχοντας πλούσια ψυχοθεραπευτική εμπειρία σε πολλά πλαίσια και με διαφορετικούς πληθυσμούς, εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια μέσα από τις τέχνες με άτομα και ομάδες και ως επόπτρια και εκπαιδεύτρια δραματοθεραπείας σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Φίλιππος Παπαχριστοδούλου είναι Ηθοποιός, Σκηνοθέτης και Παιδαγωγός Θεάτρου. Ξεκίνησε τις θεατρικές του σπουδές στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, συμμετείχε ως ηθοποιός σε θεατρικές παραγωγές στην Αθήνα με θεατρικές ομάδες αλλά και σκηνοθέτες. Επίσης σπούδασε Σωματικό Δημιουργικό Θέατρο (DevisingTheater) με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στην London International School of Performing Arts (LISPA) , και έχει συνεργαστεί για 2 χρόνια , ως ειδικός θεραπευτής, στο ανοιχτό πρόγραμμα της μονάδας απεξάρτησης του 18 ανω στο ΨΝΑ. Τέλος με την ιδιότητα του Διατροφολόγου διατηρεί το διαιτολογικό γραφείο Nutristory στο Ν. Ηράκλειο Αττικής.

Πότε;

Τετάρτες 18:00-20:00
Από Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, έως την Εαρινή Ισημερία 2025

Που;

Πολυχώρος Θεραπείας και Τέχνης
Πρεβέζης 18, 15121 Πεύκη
https://maps.app.goo.gl/95JYXwUjCvKRDUS47

Μηνιαίο Κόστος
160 ευρώ

Δηλώσεις Συμμετοχής
+30 210 283 8895
+30 6934 188064
info@nutristory.gr

facebook event: https://fb.me/e/64VOrfcGb